Werk aan de ...romp


Nadat ik bij de vorige eigenaar alle losse zaken had opgehaald zoals de zeilen, bijboot en documentatie hadden we de sleuteloverdracht gepland. En daarna kun je los :-)

Ik moest eerst even investeren in een ladder. Een handig ding om op een boot te klimmen. En vervolgens zijn we even aan de eerste opruim- en schoonmaakacties begonnen. Veel spullen zoals kussens en luik mee naar huis. En daarna de werklijst (budgetlijst) verder uitgewerkt, zodat er materiaal verzameld kon worden.

In maart werd het weer redelijk om aan de slag te kunnen. Met het schuurapparaat en de Festool stofzuiger. De romp was in goede staat, maar er is altijd iets te vinden. Vooral veel lagen antifouling. Ik houd niet van half werk, maar het was overdreven om het onderwaterschip kaal te maken. Al zal die ambitie me nog wel blijven achtervolgen, zeg ik nu twee jaar later.

Enfin, alle matige plekken kaal gemaakt en twee lagen Primocon opgezet.









Vervolgens waren log en dieptemeter aan de beurt. Oud en twijfelachtig of deze nog zouden gaan werken. Dus maar geïnvesteerd in een complete en betaalbare set. Om vervolgens de oude eruit te gaan halen. Die zaten behoorlijk vast in vermoedelijk 35 jaar oude superkit. En je bent natuurlijk voorzichtig, want je weet niet precies hoe de opbouw van de core er precies uitziet, en je wil niks beschadigen. 

Oude log verwijderd

Dieptemeter eruit

En dan komt het monteren van de nieuwe. Nog nooit eerder gedaan en best spannend. Want niet goed kan je boot doen zinken, of hij moet weer het water uit. Goed ingelezen en met hulpje binnen (je kan niet binnen en buiten tegelijk zijn...) nieuwe gemonteerd.




Een paar weekenden verder was het poetswerk aan de beurt. Geen echte beschadigingen op de romp, maar lang geleden dat er echt gepoetst was. Dus met de poetsmachine aan de slag en 3M marine compound. Ergens gelezen dat het handig was om 'poetsvakken' te maken, zodat je die netjes één voor één af kan werken. Je moet ook even leren werken met de poetsmachine en het poetsmiddel. Niet teveel, niet te weinig (je gebruikt eerder teveel), en dan nog met voldoende vocht erbij. Vooral als de zon doorbreekt. Een plantenspuit erbij werkt heel goed.





Daarna was de antifouling aan de beurt. Ik koos voor zwart dit keer, hoewel rood wel klassiek is voor Hallberg-Rassy. Geïnspireerd door het blog uit Finland van de Dolphin Dance:  http://sydolphindance.com/category/hr29/  

Ik gebruikte al enige jaren International, de zelfslijpende Micron LZ . De LZ staat voor zoiets als langzaam, en is inderdaad slijtvaster geworden dan de voorgaande Micron. Er zat al zelfslijpend op, dus dit was de voor de hand liggende keuze. Met 2,5 l. kon ik bijna twee keer opzetten met een viltroller (met schuim haal je net één keer..).



Romp klaar!

En na de nodige weekeinden op en neer rijden naar de werf is ze dan bijna klaar voor tewaterlating, yeah!

Klik hier voor de volgende post. Klik hier naar de vorige post.

Reacties

Populaire posts