Review van de Hallberg Rassy 29

It's a classic!

Als ik het goed weet, is 1982 het eerste bouwjaar van de Hallberg Rassy 29. Ons bouwnummer 93 (ja 93, geen 167 zoals in het grootzeil staat) stamt uit 1983. 

De Hallberg 29 past ergens tussen de 26 en 312 in, en is de kleinste 'volwaardige' zeezeiler. Het bewijs daarvan is onder andere het Lloyds certificaat. En het is een kajuitjachtje met stahoogte, 4 of 5 slaapplaatsen, keuken en toilet, in-board diesel.  

Ze is stevig gebouwd met een geïntegreerde lange kiel en ingelamineerde ballast van 1,75 ton en een totaalgewicht van 3800kg. 

Hallberg 29 Breezy Day sailing


Na enkele jaren is er een evolutie-versie gebouwd. Die is te herkennen aan de plaatsing van de lieren. Die staan iets meer naar buiten. Hoezo, was er een probleem dan? Niet echt, maar de fokkeschoot aan stuurboordzijde had de neiging om soms wat verkeerd op de lier te rollen. Even opletten. Bij de onze komt dat niet meer voor sinds we nieuwe Lewmar lieren erop gezet hebben.

Ook de kuipbetimmering is gewijzigd. Waar bij onze versie de achterste zittingen en die onder het luik op balkjes liggen (zie ook mijn blog over het vernieuwen van de kuipbetimmering), is het teak bij de evo-versie direct op de kuipschaal gelijmd. En dat is inderdaad beter.

Verder zijn er versies met en zonder hondskooi. Die van ons heeft er een. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt om hoezen, eventueel een zeil schoon en droog in te bewaren. Je hebt dan een bakskist minder, maar de twee overgebleven diepe bakskisten kunnen al je rommel herbergen.

Hoe zeilt de HR29?

Het is een cruiser. Ze zeilt gemoedelijk. Met 19m2 aan grootzeil en standaard 19m2 aan fok heeft ze voldoende zeiloppervlak, maar niet overdreven veel. Wij zeilen met een genua van 23m2 (122%, zie foto).

Door de relatief grote kiel en haar massa, is het een stabiel schip. In licht weer leg je het dan ook af tegen andere zeilers, met meer wind ben je blij met haar kwaliteiten en ben je anderen de baas. Je kan er ook niet superscherp mee varen. De overloop heeft een beperkte lengte. In praktijk heb je meestal 90 graden (2 x 45) nodig om tegen de wind in te kruisen. 

Met de achterstagspanner kun je de reacties in vlagerige wind en kracht op de helmstok goed regelen. 

Lees ook deze reviews:

Yachting Monthly

Yacht over langkielers


Wat is goed aan de Hallberg 29?

Om te beginnen is de Hallberg 29 een heerlijke gezinsboot. Degelijk en ruim voor haar lengte. Het is een kwalitatief mooi gebouwd schip zoals alle andere Hallberg Rassy's. Ambachtelijk timmerwerk in mahonie en nergens te betrappen op goedkope oplossingen. Ze zal destijds ook al prijzig zijn geweest tussen de andere serieproductie boten uit Frankrijk en Duitsland.

We hechten aan de heerlijke kuip zonder obstakels. Je zit voldoende beschut in de diepe kuip, maar je kan er ook goed tafelen, omdat je aan alle zijden kan zitten. Vanuit de kombuis kun je gemakkelijk alles aanreiken en ben je overal bij betrokken. De kombuis heeft overigens een 3-pits ENO gasfornuis, heeft een diepe koelkast en voldoende kast- en aflegruimte.

Overigens varen we meestal met de sprayhood naar beneden. Voor beter zicht. Deels omdat we mooiweerzeilers zijn, ook omdat de ramen niet meer goed helder zijn. Verder is alles te bedienen vanuit de kuip: hijsen, rolfok, trimmen. Dat is prettig en veilig.

Op het dek biedt de teakhouten handrail voldoende houvast. Het dek is goed beloopbaar zonder teveel hindernissen. De ankerbak is voldoende ruim. Het dek heeft een opstaande rand, waardoor spullen niet direct het water inrollen. 

De motor is goed bereikbaar, zowel van binnenuit als ook via het grote afsluitbare vloerluik in de kuip.



Wat kan er beter aan de Hallberg 29?

  • ruiten zoals bij de grotere Hallbergs was mooie optie geweest.
  • het dek is wat smal achterin, de genua-rail zit daar wat in de weg en had minder lang hoeven zijn. 
  • waterafvoer van het dek is een lekgevoelig ding. De afvoerputten hadden beter ingelamineerd kunnen zijn.
  • de kuip had op het niveau van de zittingen beter mogen afwateren door een klein afschot.
  • de brandstoftank had een serviceluik in de kuipvloer mogen hebben.
  • de mastvoet staat op het dek (en de wand daaronder). De sandwichconstructie onder de mastvoet had massief mogen zijn, de mast heeft bij oudere 29's of kleine lekkages de neiging om wat in het dek te zakken.
  • de achterstagspanner mocht wat sterker zijn, kost tamelijk veel kracht. 
  • de zwemtrap had met treden uitgevoerd mogen zijn.
  • het kajuitluik had spatwaterdicht en afsluitbaar mogen zijn.
  • de gasbun had beter achter bakboord kunnen zitten. In de ankerbak is er veel condens en weinig ventilatie.

Een aantal punten hebben we bij de onze al aangepakt. Ze mochten nog best eens een MK-3 versie bouwen :-)


Waarom deze in plaats van 312?

Tja, eigenlijk niet heel veel. De 312 is natuurlijk in alle opzichten iets ruimer en meer zeewaardig. Ik kan een paar dingen bedenken:

  • de 312 heeft ramen in de romp, een 29 heeft meer licht in het interieur.
  • een 312 heeft tanks in kiel, wat bij oudere exemplaren problemen kan geven die niet eenvoudig op te lossen zijn.




Conclusie

De HR 29 is nog altijd een fijne family cruiser, die zoveel beter gebouwd is dan haar tijdgenoten. Behalve door de goedkeurende blikken van andere zeilers, is het door haar ruime kuip en goede vaareigenschappen een genot om ermee te zeilen. Let bij aankoop op de gevoeligheden van het mooie teakdek en bedenk dat mooi zijn ook extra werk kost. Dat is onderdeel van de hobby en technisch inzicht en klusvaardigheden zijn ook een vereiste om haar in vorm te houden. De HR29 is een waardevaste boot, waarbij de staat van onderhoud, staat van onderhoud en staat van onderhoud doorslaggevend zijn.

 


Reacties

Populaire posts