Anchor stuff: a new Rocna anchor on the HR 29




Wat een vervelend anker! 



Ik weet niet precies wat voor een anker het is, maar het is lomp! 15 of 16 kg en scharnierend. Heel handig om jezelf aan te bezeren in elk geval. Dus tijd voor verbetering, anders wil je ook niet meer gaan ankeren.

Sowieso een beetje een rommelig geheel die ankerbak. Gasfles onderin, een matige walaansluiting en dito kabels. Een stuk zware ketting van 4 meter. En een ankertros, alles op een soms modderige bodem.










Een anker kiezen

Er is veel over te lezen, en er zijn veel testjes van over de hele wereld te vinden op Youtube. De expert had me geadviseerd om gewoon een 8 kg Kobra anker te nemen, voldoende voor het ankeren in Nederland. Misschien inderdaad ook wel, maar ik heb na rijp beraad besloten voor een 10 kg Rocna anker  te gaan. Goede recensies en los van de functie die de rolbeugel heeft bij het snel ingraven, is het ook een handig ding om je anker vast te kunnen pakken terwijl je op de boeg staat te balanceren. Uiteraard duurder, maar ook niet extreem.

Ondanks de vaste schacht past het Rocna anker prima in mijn ankerbak, hoewel ik hem graag gewoon standby wil hebben op de boeg. Het anker kan ook staan op de beugel, een handige bijkomstigheid soms.

De ankerrol van de HR29 is niet zo breed (36 mm) en zit ook vrij dicht op de boeg. Dus het was de vraag of je die boegrol wat verder naar voren zou willen hebben. Ik kon eigenlijk geen foto's vinden van andere HR29's die hun ankerrol verbouwd hadden. De meeste die ik vond hadden een CQR anker, waarvan de schacht zodanig scharniert dat je die aan de preekstoel kan bevestigen. Alleen waren de tests van die CQR ankers niet zo geweldig. Dus maar eens gekeken hoe het anders kon. En met beugel van het Rocna anker was wel wat te doen. Na wat passen en meten en oefenen met afwerpen, bleek het ook te kunnen werken met behoud van de ankerrol. Je moet alleen oppassen dat je het anker niet te snel laat kiepen, anders zou hij de romp kunnen raken. Een RVS beschermplaatje kan nog altijd, maar ik ga het even zonder proberen een seizoen.

Ik moest nog steeds de RVS plaatjes van de navigatieverlichting opnieuw laten lassen. Die waren afgebroken en staken gevaarlijk uit, dus ik had ze er maar afgeslepen. Een goede reden om de preekstoel eraf te halen en dat allemaal gelijk te fiksen. Ik zag er een beetje tegenop om de preekstoel eraf te halen, maar het was vrij vlot gedaan. Een ontwerpje gemaakt om de beugel van het anker aan de preekstoel te hangen en naar de TIG-lasser bij een werf gebracht. 





Afdichten met butylband
Na een paar dagen kon ik hem weer ophalen en monteren. Eerst nog wel nieuwe bedrading erin getrokken voor de navigatieverlichting. Uitdagend klusje, maar gelukkig kon ik de nieuwe draden er met de oude intrekken zonder veel ellende. En meteen de nieuwe navigatielichten van Hella (zoals ook origineel) erop gezet. De werf had me een stukje butylband meegegeven om dat te doen. Veel beter dan kitten met Sikaflex, want het blijft permanent flexibel. Even kleine stukjes van rollen en om een gat heen leggen.


Eenmaal gemonteerd kon ik het anker goed passen. Nog een beetje vijlen aan het nieuwe beugeltje (anker hangt er iets scheef in) en nu een super strakke passing, waarbij de schacht dan netjes langs de voetlijst ligt. Ondanks dat het anker prima gefixeerd is in de beugel, wilde ik nog een extra dekoog om het einde van de schacht vast te kunnen zetten.

Schacht ligt mooi tegen voetlijst, ook nieuwe verhaalklampen op de met epoxy herstelde stootlijst

Extra dekoog. D-schakel tijdelijk met stripbandje, nog op zoek naar een stukje Monel draad waarmee geadviseerd wordt dat te doen. 

Nu nog de ankerlijn. Ja lijn, ik ben voor een met lood verzwaarde lijn gegaan (mochten we ooit serieuze tochten gaan maken, dan kan ik nog altijd een lange ketting aanschaffen). Maar zo'n lijn of ketting moet nog ergens de ankerbak in, en kun je niet tussen het deksel klemmen (zoals de walstroom kabel nu nog wel zit). Dus wat doe je dan? Dan boor je even een gat in je boot...

Voordeel: dan weet je meteen hoe je dek opgebouwd is. De core van het dek blijkt dus uit schuim te bestaan, en het teak bleek dikker dan ik dacht.


Opbouw dek Hallberg Rassy 29







RVS dekdoorvoer 1-1/4 inch, zodat ketting ook past


En dit is het eindresultaat. 

Hallberg Rassy 29 93 Rocna anchor without windlass


Nog een inkijkje in de ankerbak. De gasfles boven in hoek en de walaansluiting met standaard CEE (eurostekker) materiaal gemaakt. Nog een vlondertje onderin, zodat de lijn niet in het water/modder ligt. Nu nog eens bekijken hoe we de walstroomkabel netjes kunnen ophangen als we aan het varen zijn.


vlondertje voor op de bodem



Klik hier voor de volgende post. Ga naar de vorige post.

Reacties

Populaire posts